Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Σπουδή στον Παρμενίδη, "το Είναι και το Φαίνεσθαι."



13/01/10 στις 8μμ Φιλοσοφικό Βήμα στο www.dasein.gr

Με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου,

ο Σωτήρης Γλυκοφρύδης (*)

παρουσιάζει το θέμα:

"Σπουδή στον Παρμενίδη, το Είναι και το Φαίνεσθαι." (**)




(*) Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα...



Ο Σωτήρης Γλυκοφρύδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952 και τελείωσε το 15ο γυμνάσιο στην Κυψέλη. Σπούδασε Φυσικοθεραπεία και ασχολήθηκε με τις μυοσκελετικές παθήσεις. Μέσα στα πλαίσια της ενασχόλησής του ήταν η αντιμετώπιση του πόνου, και αυτό τον έκανε να στραφεί στην αντανακλαστική θεραπεία και το βελονισμό. Ειδικεύτηκε στην λεγόμενη «μοντέρνα τεχνική», με χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και χαμηλής ισχύος laser.

Εργασίες του δημοσιεύτηκαν διεθνώς και απόψεις του συνέτειναν στις προδιαγραφές των πρώτων συσκευών που εφαρμόστηκαν γι αυτό το λόγο.
Η επαφή του με τον ανθρώπινο οργανισμό, τον ώθησε τα τελευταία χρόνια να στραφεί σε ένα σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει τη βιολογική συμπεριφορά του, τη λεγόμενη «ζωτική ανησυχία». Αυτή με τη σειρά της τον κατηύθυνε στο ψυχογενές υπόστρωμα της ζωής, όπως αυτό εκφράζεται με τη φιλοσοφία, με την έννοια της στάσης της ζωής.

(**) Σε ποιους απευθύνεται η φιλοσοφία και κατά πόσο αξίζει να ασχοληθούμε με θέματα της φιλοσοφικής βάσης;

Πάνω σε αυτά τα πρωταρχικά ερωτήματα επικεντρώνεται το βιβλίο, επιχειρώντας να απαντήσει με έναν πράγματι ξεχωριστό τρόπο.

Στη σκέψη του συγγραφέα εμφανίζεται ένα δαιμόνιο, το οποίο πότε με γκρίνια, πότε με διάθεση παιχνιδιού και αστεϊσμών, πότε με περίσκεψη και περίσσια σοβαρότητα, ανοίγει τους δρόμους για τη γνωριμία με έναν από τους πιο σημαντικούς αλλά και παρεξηγημένους φιλόσοφους της αρχαιότητας. Τον Παρμενίδη.

Η συνάντηση με το πνεύμα του, έτσι όπως περιγράφεται στους διάλογους, έτσι όπως δίνεται με τη μετάφραση του διασωθέντος κειμένου του, το οποίο ο συγγραφέας ερμηνεύει με προσήλωση και τρόπο διεισδυτικό κι έτσι όπως επεκτείνεται στην ζωντανή ανάλυση που ακολουθεί, μετατρέπει το βιβλίο αυτό σε μια κεκαλυμμένη φιλοσοφική πραγματεία.

Αξίζει να διαβαστεί, γιατί ακριβώς δεν απευθύνεται μόνο σε κοινό ειδικών, αλλά σε νέους ανθρώπους. Χωρίς να χάνει τίποτε από την ακρίβεια των διατυπώσεων, γίνεται ευχάριστα δεκτό από τον καθένα που θα ήθελε να έχει μια ιδιαίτερη επαφή με τον προσωκρατικό στοχασμό και περισσότερο με τον Παρμενίδη.

Έναν φιλόσοφο που επηρέασε όσο κανείς τον κόσμο των ιδεών τον Πλάτωνα αλλά και το μηχανισμό της λογικής του Αριστοτέλη.

Μέσω αυτού, ο αναγνώστης μπορεί να βρει απαντήσεις στα θεμελιώδη αλλά και στα καθημερινά προβλήματα που τον απασχολούν, να κατευθυνθεί σε μιαν άλλη λογική, ενωτική, αποδίδοντας μέσω του νου την πρωτοκαθεδρία στο δρόμο της καρδιάς.

Αγκαλιάζοντας τελικά τον κάθε του συνάνθρωπο, αναπροσαρμόζοντας στερεότυπα, επαναπροσδιορίζοντας τα δεδομένα.


--------------------------------------------
Ελεύθερη, Ανεξάρτητη, Δημοκρατική τηλεόραση:
-channel 114news-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου