Σχετικό: Μια πρωτοποριακή παράσταση με θέμα “ Η γυναίκα του Νίκου Καββαδία” -
.
-Να φεύγεις φίλε , να ταξιδεύεις … Πάντα να φεύγεις…
.
O Κώστας Ζωγραφόπουλος έγραψε για το έργο:.
Ο Νίκος Καββαδίας ταξίδεψε μια ποίηση μέσα από πίνακες σκέψης σαν αυτούς του Bang Gong. Ένοιωσε ότι τα πάντα είναι ένα και δεν υπάρχει χώρος και τόπος που ορίζει τη ζωή , αλλά μια ζωή που ταξιδεύει μέσα σε εικόνες και μνήμες.
Ο Βόλος μπορούσε να χωρά ανάμεσα στα κίτρινα λιμάνια με τις μυρωδιές από σκόρδο της Ασίας και η μάνα που έδινε το φυλαχτό στην Κεφαλλονιά να ταυτίζεται με την μοίρα της πόρνης στην αντίπερα γωνιά της γης.
Αν η φράση «Συχώρεσε με» που έγραψε στο πεζό του Η Βάρδια μπορούσε να πάρει μια δεύτερη ερμηνεία δίπλα της , αυτή η υπέροχη δονούσα ψυχή που έγραφε τότε, θα μπορούσε ίσως να γίνει «Συγχώρεσε με που Οίδα !».
Ήταν αδελφός ταξιδευτής στο χρόνο μαζί με τον άλλο κορυφαίο Ποιητή του Κόσμου, τον Καβάφη. Δεν στάθηκαν στην φόρμα, δεν ύμνησαν την εικόνα , αλλά έφτιαξαν μια νέα εικόνα στην ήδη υπάρχουσα πραγματικότητα των άλλων. Κάτι σαν τον Bang Gong που ζωγράφισε τη νύχτα στο δωμάτιο με τις λάμπες χωρίς να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά το μαύρο χρώμα… και εμείς να μπορούμε βλέπουμε τη νύχτα.
Ο Νίκος Καββαδίας άφησε παρακαταθήκη την πληροφορία ότι το Μεγάλο δεν θέλει σαλόνια και βαθυστόχαστους πνευματικούς που ανακυκλώνουν την προσωπική τους βόλεψη.
Άφησε την πληροφορία αυτή για να κάνουμε ο καθένας την δική του διαδρομή στα λιμάνια της σκέψης μας … έστω και αν πατώντας το πόδι στο «σκαρί» του ταξιδιού μας θα ευχόμαστε να μην είχαμε φτάσει ποτέ στο γιαλό…
Το «Συχώρεσε με» , έχει την πληρότητα ενός άλλου Μύστη που δεν περιγράφει όσα ήθελε να ζήσει , αλλά νοιώθει το βάρος από το φως του βιώματος που ταξίδεψε, να τον λυγίζει σαν τον Άτλαντα και να τον χαλυβδώνει στη θέληση σαν τον Σίσυφο.
Ο Νίκος Καββαδίας είναι κάπου εδώ , ανάμεσα μας, στην καθημερινότητα των φοβισμένων ανθρώπων που με το λόγο του μας ρωτά αν φοβόμαστε το θάνατο , έχοντας μόνο μια προτροπή για την διαδρομή του καθενός.
«Να φεύγεις φίλε , να ταξιδεύεις… Πάντα να φεύγεις»
Ίσως κάπου ξεγελάς τον πνευματικό θάνατο… θα σκεφτούμε όλοι εμείς μέσα από το λόγο του.
Διαβάστε και την σχετική κριτική του έργου, από τον συγγραφέα Σωτήρη Γλυκοφρύδη ΕΔΩ
--------------------------------------------Ελεύθερη, Ανεξάρτητη, Δημοκρατική τηλεόραση: -channel 114news-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου